Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ PEDIGREE (ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ)


Διαχωρίζοντας την φιλοζωία με την κυνοφιλία, δηλώνοντας εξ αρχης ότι δεν εχω  κανένα σκοπό να κατηγορήσω κανένα ημιαιμο και φυσικά κανέναν ιδιοκτήτη και γνωρίζοντας εκ πείρας ότι πολλά ημίαιμα  είναι πολύ καλύτερα από κάποια καθαρόαιμα, θα πω λίγα πράγματα σχετικά με τα pedigree.
Το pedigree (γενεαλογικό δένδρο) είναι ένα έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον κυνολογικο όμιλο της εκάστοτε χώρας που γεννιέται ένα κουτάβι, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία του σκύλου ( όνομα, φυλή, φύλο, χρώμα, αρ. τατουάζ, ή μικροτσίπ, ημ. γέννησης) καθώς και οι πρόγονοι  του σκυλού σε βάθος 4 γενεών (δηλ γονείς, παππούδες, κλπ.) είναι δηλαδή η ταυτότητά του.Σε αυτό αναγράφονται τα ονόματα των σκύλων και κάποιοι τίτλοι (αν έχουν) από πρωταθλήματα μορφολογίας ή εργασίας. Αναφέρεται επίσης και ο βαθμός δυσπλασίας των ισχύων ή του αγκώνα, άλλες εξετάσεις υγείας, καθώς και σε ορισμένες χώρες αν ο σκύλος είναι προτεινόμενος για αναπαραγωγή ... σε κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, στο pedigree αναφέρεται αναλυτική παρουσίαση των προγόνων του σκύλου.  ... ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΜΑΣ  ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ.
Το pedigree είναι ό,τι πιο χρήσιμο για κάποιον που ασχολείται με την αναπαραγωγή μίας φυλής,αντιπροσωπεύει τον σκύλο που πρόκειται να αναπαραχθεί, και χρησιμοποιώντας άλλες πιο εξειδικευμένες γνώσεις μπορεί να ''προβλέψει'' κάποια χαρακτηριστικά, ή να προσπαθήσει να αποφύγει κάποια άλλα ... πολύ σημαντικά ΚΑΙ για τον μελλοντικό ιδιοκτήτη του κουταβιού όπως η ΥΓΕΙΑ και η ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ. 
Στον ιδιοκτήτη το pedigree χρειαζεται:
-για την συμμετοχή του σε κάποια έκθεση
-για την αναπαραγωγή αν ενδιαφέρεται να την κάνει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
-για τον έλεγχο της υγείας του μελλοντικού του συντρόφου.
-για την πρόβλεψη της ιδιοσυγκρασίας του. 
-για να είναι σίγουρος για την καθαροαιμία του, αν φυσικά τον ενδιαφέρει τί αγοράζει και πόσο το αγοράζει ...
-για να το ''ψάξει'' λίγο παραπάνω!
-Το σημαντικότερο όμως είναι οτι το pedigree είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούνε οι υπεύθυνοι εκτροφείς για να διαιωνίσουνε τα χαρακτηριστικά της φυλής ,να τη βελτιώσουνε και να εξαλείψουνε τυχόν κληρονομικές ασθένειες .Αν λοιπόν είσαι φίλος μιας συγκεκριμένης φυλής και ενδιαφέρεσαι για το μέλλον της θα πρέπει να απαιτείς ο μελλοντικός σου σύντροφός να διαθέτει pedigree.
Στην Ελλάδα pedigree εκδίδει μόνο ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας (ΚΟΕ), με την κατάθεση της δήλωσης γέννας μέχρι την πάροδο ενός μήνα από την ημερομηνία γέννησης. Η έκδοση κοστίζει 20 Ευρώ ανά κουτάβι και την επωμίζεται Ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ. Τα pedigree είτε υπάρχουν λοιπόν είτε όχι, στην ηλικία που το κουτάβι διατίθεται. Δεν εκδίδονται μετά, ούτε τροποποιούντα

Θα ήθελα να αναφερθώ σχετικά με το pedigree των ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΩΝ
Υπάρχουν 2 κατηγορίες  pedigree αετονύχηδων.
1η κατηγορία
το κουτάβι είναι καθαρόαιμο, το λέει και η βεβαίωση του κτηνιάτρου, από τα καλύτερα εκτροφεία του εξωτερικού, έχει και μικροτσίπ και ευρωπαϊκό διαβατήριο, ΑΛΛΑ αν θες ΚΑΙ  pedigree πρέπει να δώσεις 100ε  παραπάνω. (φυσικά εδώ δεν αναφέρομαι σε όλους τους κτηνιάτρους, προς αποφυγή παρεξηγήσεων)
Λογικό ακούγεται καθώς αν θες ΚΑΙ  pedigree πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω.  Το pedigree στις ανατολικές χώρες κοστίζει 15-20ε, άρα άμα θες ντε και καλά ΚΑΙ  pedigree πρέπει να λαδώσουμε και κάποιον για το ‘’μαϊμού’’  pedigree του σκυλού σου (που κατά τα άλλα  είναι καθαρόαιμο από τα καλύτερα εκτροφεία του εξωτερικού κλπ, κλπ)  άρα 100 ε είναι μια λογική τιμή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όσοι περιμένουν ΚΑΙ  pedigree δεν το παίρνουν ποτέ. 
Στην κατηγόρια αυτή ανήκουν οι εισαγωγείς και οι έμποροι κουταβιών, οι οποίοι τα αγοράζουν από puppy mills συνήθως από Ουγγαρία με 80ε, τα ‘’κουβαλάνε’’ 100-100, 200-200 σε βαν (και αν ψοφήσει και κάποιο και τι έγινε ?) και τα πωλούν ……. αναλόγως . Εδώ περιττό να αναφέρουμε για  την ποιότητα των γονέων των κουταβιών και τις συνθήκες που γεννιούνται και μεγαλώνουν.
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με το νόμο, οποιαδήποτε εισαγωγή ζώων συντροφιάς απαγορεύεται αν δεν συνοδεύονται από διαβατήριο και μικροτσίπ.
Άρα λοιπόν όπου ακούτε για ευρωπαϊκό διαβατήριο κλπ κλπ σκεφτείτε λίγο παραπάνω από πού μπορεί να προέρχεται ο μελλοντικός σας σύντροφος
        2η κατηγορία
οι γονείς του κουταβιού είναι καθαρόαιμοι αλλά … που να τρέχω τώρα στον ΚΟΕ (Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος) για να βγάλω pedigree …άσε που το pedigree κοστίζει ‘’ένα κάρο λεφτά’’ ... και άσε που εγώ το πουλώ στη μισή τιμή από τους άλλους  και τι το θες το  pedigree αφού βλέπεις τους γονείς …κλπ κλπ.
στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εκτροφείς τη πίσω αυλής  οι οποίοι αφού έχουν ένα ζευγάρι (η δυο ή τρία ή και παραπάνω)  γιατί να μη κάνουν και μερικά κουτάβια για να ….‘’βγάλουν τα έξοδα’’. Φυσικά κανένας δεν έλεγξε αν οι γονείς του κουταβιού είναι σύμφωνα με το πρότυπο της εκάστοτε φυλής, αν είναι φοβικοί, αν είναι επιθετικοί, αν είναι αρτιμελής (μονόρχις – κρυψόρχις)  και τελικά αν είναι κατάλληλοι για αναπαραγωγή σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής.

Η διαδικασία για την έκδοση pedigree για κουτάβια που γεννιούνται στην Ελλάδα  είναι απλούστατη και απαιτείται μια ΑΠΛΗ αίτηση με την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλάδας (ΚΟΕ) εντός 30 ήμερων από την ημερομηνία γέννησης των κουταβιών η οποία μπορεί να κατατεθεί ιδιοχείρως στα γραφεία του ΚΟΕ ή μπορεί να σταλεί ταχυδρομικώς η μέσω φαξ
 (Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι και  οι δυο γονείς των κουταβιών να είναι καθαρόαιμοι άρα να έχουν πετιγκρι). Το κόστος δε της έκδοσης pedigree είναι 20ε για κάθε κουτάβι. (Τα απαραίτητα έγγραφα για την δήλωση της γέννας στη σελίδα www.koe.gr)
Άρα όπου ακούτε  ‘’ οι γονείς του κουταβιού είναι καθαρόαιμοι αλλά … που να τρέχω τώρα για να βγάλω pedigree … άσε που το  pedigree κοστίζει ‘’ένα κάρο λεφτά’’ … και άσε που εγώ το πουλώ στη μισή τιμή από τους άλλους  και τι το θες το  pedigree αφού βλέπεις τους γονείς …κλπ κλπ)
σκεφτείτε λίγο παραπάνω από πού μπορεί να προέρχεται ο μελλοντικός σας σύντροφος
Εδώ θέλω να προσθέσω ότι με το νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς ο έκαστος ιδιώτης μπορεί να δηλώσει μέχρι δυο γέννες το χρόνο. Από τρεις γέννες και πάνω θεωρείτε επαγγελματίας εκτροφέας και πρέπει να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις σύμφωνα με το νόμο περί εκτροφής.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ το κόστος απόκτησης κουταβιού είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος συντήρησης ενός σκύλου (τροφές -εμβόλια- εκπαιδεύσεις κλπ) για 12-14 χρόνια  και αυτό αν όλα πάνε καλά (γιατί αν έχουμε αρρώστιες, προβλήματα υγείας, δυσπλασίες κλπ το κόστος  συντήρησης 10πλασιαζεται)
 
και ΤΕΛΙΚΑ πληρώνοντας για την αγορά κουταβιού αμφιβόλου προέλευσης, είτε από εξωτερικό είτε από εσωτερικό (χωρίς πιστοποιητικό καθαροαιμιας, pedigree )  είναι σαν να πληρώνεται για την αγορά ημιαιμου και είναι κρίμα καθώς αν επισκεφτείτε τις φιλοζωικές ανά την Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά εξαιρετικά ημιαιμα  για υιοθεσία.

ΠΗΓΕΣ: Εκτροφέας γερμανικών ποιμενικών
               Dog Breeders Greece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS